Monday, 10 December 2012

saja nak bercerita..



Assalammualaikum wrt..

Bila tiba hujung minggu jer, pasti RYAN4 dah standby dengan macam2 aktiviti. Tapi semua aktiviti tersebut haruslah menunggu En.Sayur aka ulam hati pegaga kami balik dari berniaga dulu kan. Kalau tak sapa nak jadi penaung kepada program jimba jimbut kami nanti..hak3!!.

Sebelum tengahari tiba..RYAN4 memang akan bermain sendirian jer pasal bonda gigih berjuang di dapur menyediakan makan tengahari. Waktu nih lah rumah bonda akan jadik taska. 5minit berselang pasti ada jeritan..hilaian ketawa dan pekikan yang mampu buat orang yang tak biasa, mental mendengarnya. Tapi bonda dan en.sayur dah kebal..makanya semua itu dah tak mampan lah kan..kih3!!.

Tengah bersilat2 kat dapur, bonda intai2 gak diorg main kat depan tau. Kalau tak di intai..alamat pasu bunga dok dalam bantal dan karpet tergulung kemas macam roti sardin. Itu serius.
Hari itu bonda dengar abang menjerit...

" Bonda!! emin nih asyik nak jadik mak dgn kakak jer tau, jadilah bapak pulak!! "

- main kawen2 -

" Emin...nak bonda gunting 'anu' awok tuh ker?, emin kan boy. Emin nak jadik girl ker? kalau nak jadik girl..emin kn masak, basuh kain dan paling teruk sekali emin kn mengandung (keras punya warning) !! "

- urut2 dada..marah benarnya, pasal bising betol -

" Biar dia bonda...biar dia kena lepuk dengan suami dia nanti pasal tak bulih mengandung, dia kan lelaki "
( MIQAIL )

" Aaahhh!! gasak lah dia...emin tuh ngandung cacing
jer boleh kan abang? "
( IKISH )

Waktu diorg tengah dok kalut 'bernasik tambah' bergaduh, bonda dah berair2 mata ketawa. Yer lah korang suma, RYAN4 nih kadang2 bergaduh memang meleret2 pastu kelakar. Ayat yang diorg bagi kadang2 macam tak masuk akal. Boleh pulak si abang pk kalau emin tuh tak leh mengandung dia akan kena lepuk dengan suami dia..haha!!. Cara cakap memang spontan habis...relaks jer. Tapi paling tak best bila, selalunya yang kena 'bahan' akan meraung sekuat hati di penghujung cerita hingga satu taman boleh dengar lontaran vokal beliau...sadis!.

Tu jer nak citer..

Boleh?

Tak boleh?

Bolehkan ajer lah..haha!!

Nah setepek picca hujung minggu 8/12/2012 RYAN4

enak menikmati pizza dengan muka yang macam kucing..cehh!!


" Anak2 bonda sekalian, tiap hari kalian makin besar. Maka tiap hari juga bonda berdukacita mengira detik perpisahan zaman kanak2 kalian. Kalian terlalu indah dan berharga dalam hari2 bonda. Terima kasih Ya Allah swt kerana mengurniakan anak2 ini kepada bonda. Lindungi lah mereka seperti mana KAU lindungi mereka semasa mereka di alam rahim ku dulu.Amin. "


7 comments :

Kakcik Nur said...

Tergelak2 kakcik baca keletah mereka... Hehehe...

Bonda Ryan said...

gelak bila nbaca kak chik..nangis wooo kalau tak biasa hadap..keh3!!. tq kak cik :)

Aidah said...

Hahaha. Sampai kena lepuk dgn somi ya. Kelakar betul cara bebudak ni berfikir. Susah2 sangat bagilah sorang adik pompuan kat bebudak tu. Mesti jadi adik kesayangan nanti.

Bonda Ryan said...

kak aidah...kot nak bagi adik girl macam 'nah amik adik korang', best nya lah..haha!!. tak kuar2 perempuannya kak aidah, loceng tak sudah2..camner? :P

tapir said...

Apa ssh ank aku pmpn?jodoh kn je..hee

tapir said...

Apa ssh ank aku pmpn?jodoh kn je..hee

Bonda Ryan said...

tapir : tak mampu kot nak bagi hantaran kat anak ko..bapak dia bakal datuk kot..kah3!!